dilluns, 30 de maig del 2011

12. Per acabar

No és ben bé que hagi arribat a la meta, només estic començant!! Però sí que ha estat com una cursa que prèviament ha requerit preparació; durant la carrera ha estat necessari concentració, esforç, energia, ànims; en aquesta cursa també m'he trobat dificultats i dubtes...però ha valgut la pena fer-la.

Ha arribat el moment de tancar aquest bloc i miro de fer unes petites conclusions del que han estat les meves primeres pràctiques de psicopedagogia, en les que he pagat la “novatada” i de les que ha aprés molt per les properes, tal i com explicava en l'anterior post.

A nivell general, les pràctiques són molt necessàries, imprescindibles!!, per treballar des de la perspectiva del psicopedagog/a i conèixer de prop els reptes, les dificultats i també les satisfaccions.

Com a futura psicopedagoga, els reptes i les dificultats van molt lligats ; perquè aquestes són reptes a superar. Destacaria les següents dificultats-reptes:

  • Fer entendre el meu paper de col·laboradora en el context escolar, en aquest cas perquè ha estat on he realitzat les pràctiques.
  • Formació i més formació, és imprescindible, és condició sine qua non.
  • Establir una comunicació sincera, d'igual a igual, eficaç amb l'assessorat.

En quan al pla de treball, he de dir:

  1. 1a fase: Recollida d'informació. Ha estat la fase més extensa per diferents motius. Per la quantitat de documentació que el centre em va oferir, perquè potser hauria d'haver sabut fer una tria més acurada. També perquè em vaig confiar... i el temps passa volant!!
  2. 2a fase: Actuació: Ha estat una fase més concreta, però molt intensa i interessant. Ha estat la fase de contacte amb els mestres, amb l'activitat de debat que vaig passar als cicles. Aquesta fase m'ha permès poder parlar-ne amb alguna mestra molt interessada i conscienciada amb el tema del llenguatge oral, això ha estat molt estimulant.
  3. 3a fase: Devolució: Encara estic treballant per fer una síntesi de la informació recollida i organitzar la petita recerca sobre propostes avaluatives i altres propostes associades al tractament del llenguatge oral per lliurar al centre educatiu.

No sé si arribaré a crear un debat en positiu entre el professorat per tal que, en el sí del claustre, es prenguin futures decisions consensuades en relació al procés d'ensenyament i aprenentatge del llenguatge oral i per tant del seu procés d'avaluació. Però, sí sé que els he fet aturar-se i reflexionar... i això ja és un primer pas... queda pendent la devolució... aleshores, potser alguna cosa més és posarà en moviment.


11. Una demanda fictícia

Fer pràctiques de psicopedagogia amb una demanda "fictícia" no és la situació més desitjable. Això és el que vaig fer jo, vaig fer una proposta que en principi va ser ben acollida, però que no respon a les necessitats reals del centre.

Part de l'energia positiva que t'anima a tirar endavant, penso que ve de la mà d'estar fent una feina que serà útil, que servirà per alguna cosa. En el meu cas, per acompanyar als/les mestres i al centre en el seu desenvolupament institucional.

Abans de començar les pràctiques, vaig proposar al director del centre realitzar les pràctiques sobre el llenguatge oral, ell hi va estar d'acord. Però davant del suggeriment de la possibilitat de comunicar als mestres del centre que estava fent pràctiques... i veladament que els impliqués en la proposta per a la millora... no vaig obtenir una resposta clara. Un temps després de lliurar-li el meu pla de treball, a finals de març o començaments d'abril, li vaig recordar que el meu pla de treball pretenia acabar amb una trobada amb el claustre per fer una devolució de l'anàlisi de l'escola sobre el llenguatge oral (per si no s'en recordava o no havia tingut temps de llegir el pla de treball). La seva resposta va ser apel·lar a la manca de temps per poder realitzar-ho; malgrat jo li vaig dir que seria una activitat curta d'uns 10 -15 minuts màxim... Segons la meva interpretació era una forma elegant de mostrar resistències...

Però si faig una anàlisi més profunda del paràgraf anterior, també puc analitzar altres coses. Com, per exemple, la comunicació. En aquest cas, la dificultat d'una comunicació fluida...

Per tot això, vull que les meves properes pràctiques tinguin un context més real, més desitjat per les persones o institució, que hi hagi una demanda real. A veure si ho aconsegueixo!!

diumenge, 29 de maig del 2011

10. Una mica de bibliografia

No volia acabar aquest bloc sense proposar alguna dada bibliogràfica.

Trobar llibres que parlin de l'avaluació n'hi ha molts, però que n'aprofundeixin no hi ha tants, potser perquè com llegia...a saber on..., es tracta d'una tasca "escurridiza", una tasca difícil... però com va reflexionar el director de l'escola de pràctiques cal avaluar per millorar, si no hi ha avaluació no hi ha possibilitat de millora.

D'entre tots els llibres que he vist, mig llegit i fullejat us adjunto les dades d'alguns dels llibres que m'han semblat més interessants, amb una breu explicació.

AVALUACIÓ DEL LLENGUATGE ORAL A L'ESCOLA

  • Varis autors (2003). Avaluar l'aprenentatge (de 3 a 7 anys) . Barcelona: Graó.

    Per EI i CI. Presenta el disseny de l'avaluació del llenguatge oral de forma detallada i completa i amb graelles a nivell d'expressió oral: avaluació fonètica i fonològica, avaluació morfosintaxi, avaluació semàntica, avaluació de la pragmàtica

  • M.J. Del Rio (2003). Psicopedagogía de la lengua oral: un enfoque comunicativo Barcelona: ICE. Universitat de Barcelona : Horsori,

    Per EI. Fa una avaluació més exhaustiva, per casos concrets.

  • Sánchez, Benjamín (1971) Lenguaje oral: diagnóstico, enseñanza y recuperación. Buenos Aires: Kapelusz.

    Per CM i CS. És un llibre molt senzill, fins i tot pot semblar desfasat, però pràctic en l'avaluació per diagnosticar mancances de forma del llenguatge oral en alumnes de cicles avançats com pobresa de vocabulari, desordre en las idees, falta de claredat en las idees, idees pobres...

    També té un apartat de didàctica de llenguatge oral ( la conversació, la discussió, narració i descripció, la dramatització, exposició, la poesia). I un darrer apartat dedicat a la recuperació del llenguatge oral.

  • Tough, Joan (1987). El Lenguaje oral en la escuela : una guía de observación y actuación para el maestro. Madrid: Visor.

    Interessant, per detectar casos, llenguatge planer.

  • D. Cassany, M. Luna, G. Sanz (2001) Ensenyar llengua. Barcelona. Graó.

    Per CM, CS, Secundària... Llibre molt complet i bàsic amb capítols dedicats a la comprensió oral i expressió oral i la seva avaluació.

Volia afegir més bibliografia de llibres de didàctica i activitats, llibres de diagnòstic i llibres teòrics. Quan l'acabi de confegir la penjaré en el fòrum per si us interessa.

9. Un qüestionari anònim

Dimarts passat vaig parlar amb l'equip directiu, els hi vaig lliurar les preguntes que vaig fer als cicles; ells també les van respondre ràpidament, amb el temps que tenien. Va ser interessant percebre com rebien les preguntes i les seves respostes... També els hi vaig demanar dades del centre i la seva percepció dels canvis... Aquesta és una escola que ha crescut de cop; en uns deu anys ha passat d'escola cíclica a escola de doble línia.

Vaig realitzat un petit qüestionari pels mestres, per copsar més dades sobre el llenguatge oral. Dimecres passat el vaig passat als cicles amb la intenció que l'omplissin en un tres i no res, perquè volia tenir el màxim de respostes possibles. Però quan vaig lliurar el petit document al primer cicle, ells em van demanar d'omplir-ho amb una mica de tranquil·litat. Així doncs, vam acordar que omplirien i deixarien els qüestionaris a la meva gaveta fins aquest divendres passat. M'han contestat vint persones de trenta-un fulls lliurats acordat. A darrera hora em vaig oblidar de tornar a mirar! No sé si hi haurà algun full més...

Les preguntes estan relacionades amb el temps emprat, les activitats i l'avaluació del llenguatge oral:

QÜESTIONARI

  1. Encercla el cicle al que pertanys:

    EI CI CM CS

  2. Encercla quina és la teva tasca:

    tutora especialista

  3. Encercla la periodicitat i el temps aproximat dedicat al llenguatge oral:

    diari setmanal quinzenal ..........................


    15' 30' 45' 1h altres:

  1. Enumera les activitats més comunes de comprensió i/o expressió oral que hagis realitzat enguany.

  2. Durant l'actual curs, has fet alguna avaluació oral (enlloc de l'avaluació escrita)

    no

  3. En quina àrea/es has realitzat aquesta/es prova/es orals.


dimecres, 25 de maig del 2011

8. No perdre el nord

Durant aquests dies m'he trobat amb un dilema quan pensava en el PEC i el PL del centre de pràctiques, ja que trobo mancances o necessitats i , vaig capficar-me que també calia assessorar al centre en aquests àmbits...

Però no és tant fàcil assessorar quan manca formació, alhora començava a agobiar-me per voler fer-ho tot!... Sort que el temps (el poc temps que em queda per acabar aquestes pràctiques i lliurar la documentació) posa les coses en el seu lloc, també ajuda molt la reflexió. Ara m'adono que:

1r. No puc abarcar-ho per manca de temps.

2n. Necessitaria més informació i formació per fer-ho.

3r. Aquest no era l'objectiu d'aquesta demanda, en tot cas, ho podré suggerir a les conclusions que oferiré al centre.


dijous, 19 de maig del 2011

7. Trobades amb els cicles


Ahir vaig acabar la tasca de passar pels cicles que faltaven i recollir les seves idees i impressions a les preguntes que els hi vaig proposar. Els hi vaig lliurar un full amb les següents preguntes:

Preguntes als cicles pel debat, diàleg i reflexió.

  • Situem la comprensió i expressió oral en la pràctica educativa i, en concret, en la competència lingüística. Quina és la seva importància? Per què?

  • Us preocupa el tractament de l’avaluació de la comprensió i expressió oral. Creieu que és necessària? Quins són els avantatges i les dificultats per portar-la a terme a nivell:

- de centre - d'aula - d'alumnat.

  • Al nivell o al cicle, es realitza sistemàticament una avaluació de la comprensió i/o expressió oral en algun del idiomes treballats a l'escola?

  • Coneixeu la importància dels següents documents en relació a l'avaluació? Segons el vostre criteri quina és la seva importància.

    - PEC - PCC - PL - Altre document

Curiosament, gairebé tots els cicles han contestat de forma similar. Òbviament, on hi ha diferències és en l'aspecte relacionat amb les edats dels alumnes; cada cicle té una idiosincràsia diferent en relació el llenguatge oral (necessitats, propostes didàctiques...)

Resumint molt, les idees que van sorgir són les següents:

  • Tots els cicles pensen que el llenguatge oral és una competència molt important en el currículum, però tots també són conscients que no es treballa prou.

  • El cicles troben que és necessari avaluar-la sobretot per detectar necessitats.

  • A títol de nivell, algun nivell fa una recollida de dades per a l'avaluació, perquè treballa el llenguatge oral de forma específica.

  • En quan als documents que haurien de tractar l'avaluació, aquesta ha estat la pregunta més difícil de respondre... vaig haver d'aclarir que es tractava de donar una opinió, de captar les seves impressions... Em sembla que alguns mestres se sentien avaluats en relació als seus coneixements a nivell teòric i no era pas la meva intenció. Tothom opinava que els tres documents són molt importants, però feien més incidència en el pla lingüístic.

Aquesta activitat ha estat molt estimulant, m'ha sorprès agradablement la bona predisposició i participació del professorat, els seus comentaris i reflexions... Per una altra banda, he copsar la dinàmica interna de cada cicle i m'ha sorprès perquè ha estat inesperat per a mi, però m'ha fer pensar molt en com la nostra forma de ser i de viure l'escola afecta als nostres companys de treball.



dimecres, 18 de maig del 2011

6. Una web interessant

Us deia en l'anterior missatge que m'havia costat posar-m'hi a llegir la normativa... Potser és perquè em queda el record d'antigues lectures de normatives i decrets que es feien molt feixugues, no només pel llenguatge emprat sinó també per la mida de la lletra (parlo de quan la informàtica no estava tant avançada i aquests documents arribaven a les meves mans fotocopiats).

Després, un cop engegada la lectura del currículum, la veritat és que no ha estat una tasca tan dura com preveia; els anys d'estudiar a la UOC "curten" i entrenen en la lectura de textos de rellevància educativa... El meu tutor de pràctiques sempre diu que als mestres ens costa llegir literatura pedagògica i la veritat és que, tenint en compte que mai podem generalitzar, una mica de raó sí que té.

Però aquesta post era per comentar-vos que, fa pocs dies, vaig descobrir la web www.lecturafacil.net Lectura fàcil és una entitat sense ànim de lucre que treballa per apropar la lectura a les persones amb dificultats de comprensió lectora, nens o adults. Em sembla que és un recurs molt interessant tant pels alumnes amb dificultats d'aprenentatge com per a tota la població en general. Desitjo que sigui del vostre interès i us animo a que hi feu una ullada!!

dimarts, 17 de maig del 2011

5. Escriure un diari de pràctiques

Això d'escriure el diari de pràctiques m'està costant i no és per falta d'idees, d'impressions... Espero fer-ho molt millor les properes pràctiques.

També hi ha un tema d'autoexigència, de voler exposar la informació tan bé que al final passen els dies i els dies i cada cop costa més.

Em vaig encallar en la lectura de la documentació oficial, no sé perquè se'm feia una muntanya, la trobava tant feixuga... va coincidir amb la setmana santa i el trencament de la quotidianitat que em va tan bé per poder ser constant en les meves tasques... per una altra banda el cansament que arrossego per abastar més del que puc ( jo només volia agafar les pràctiques i el meu consultor em va recomanar agafar una altra assignatura... de fet ell tenia raó... però jo també...)

Bé, això a de sortir endavant i de fet ja estic fent coses:

  • he avançat en la lectura del currículum i la normativa...

  • he preparat i passat un qüestionari als cicle (aquest proper dimecres toca Educació Infantil i Cicle Inicial)

  • estic buscant bibliografia sobre l'avaluació

En quan a la normativa he llegit les ordres d'avaluació d'Educació Infantil i Educació Primària.

He llegit el Currículum d'Infantil i el de Primària en relació al llenguatge oral...ara he de copsar, recollir les idees clau i estic pensant en fer un quadre on es pugui veure les demandes avaluatives per cicle i alhora globalment...

Per una altra banda, veig que dels documents de centre PEC i PL, l'escola necessitaria un assessorament, però em falta trobar la "fòrmula" per poder donar idees o pistes... si la trobo ja us ho comentaré...

Bé, m'he de llençar i anar explicant, encara que no sigui tan ordenada i perfecta com volia, a la fi es tracta d'un diari, oi?

dimarts, 10 de maig del 2011

4. Fase 1: Recollida i anàlisi d'informació

Durant les sessions de març i abril he treballat amb la documentació del centre, buscant i recollint informació sobre l'avaluació de la comprensió i expressió oral.


El director del centre va posar a la meva disposició tota la documentació que l'escola disposa actualment i vaig començar a recollir dades que em semblaven prou significatives sobre el llenguatge oral.

Els documents analitzats han estat:

  • PEC (Projecte Educatiu de Centre)
  • PLC (Projecte Lingüístic de Centre)
  • Normes d'organització i funcionament (antic Reglament de Règim Intern)
  • PCC (Projecte Curricular de Centre)
  • PGA (Projecte General Anual; antic PAC o Pla Anual de Centre)

Altres documents analitzats han estat:

  • Projecte de biblioteca 2012 (en elaboració)
  • Informes d'EI i EP (dades relacionades amb el llenguatge oral)
  • Programacions de llengua catalana del 1r trimestre d'enguany (dades relacionades amb el llenguatge oral)
  • Resultats de les competències bàsiques des del curs 2004-2005 fins el curs 2007-2008 (dades relacionades amb el llenguatge oral)
  • Altres documents interns.

Llàstima no haver recollit per escrit tots els pensaments i reflexions que he anat tenint mentre trobava informació, perquè han estat nombrosos... No obstant hi ha una sèrie d'idees que encara em volten pel cap:

Mentre buscava i llegia dades, i veia tants documents... pensava en la complexitat d'un centre educatiu i en la responsabilitat de la direcció del centre respecte al tractament de la documentació... El director em comentava que volia endreçar tota la informació (PEC, PLC...) i donar-la a conèixer a tot el professorat... Aquests documents han de ser documents de “capçalera” de l'escola, els mestres han de tenir accés a ells per fer les consultes pertinents i alhora per plantejar les millores.

Els documents de centre transmeten una línia d'escola més o menys explicada, més o menys definida, més o menys cohesionada, més o menys coherent...

Mentre veia els documents, em preguntava fins a quin punt eren documents vius? I fins a quin punt reflectien la realitat del centre? En quina mesura eren burocràcia o eren la expressió teòrica de la realitat educativa?
Potser tendim a omplim molts fulls, amb moltes paraules grandiloqüents, però buides de realitat... potser hauríem de ser capaços de realitzar documents senzills però coherents amb la pràctica educativa.

En els documents llegits, he trobat bones intencions, amb paràgrafs recordant la importància del llenguatge oral, però també he vist falta de cohesió, de coherència, de propostes concretes en relació al tractament de la llengua oral...

Potser cal que els documents que genera un centre, siguin més curts i senzills, però directes i clars on s'explicitin objectius concrets, formes concretes de portar-los a terme i criteris d'avaluació concrets.

Què veuen els i les mestres en la documentació de centre? Veuen burocràcia o veuen les bases de la seva pràctica?

dimecres, 4 de maig del 2011

3. Una notícia...per trencar el gel!!

Fa massa dies que no escric, he de trencar el gel!! Així que començo penjant un enllaç a una notícia de premsa sobre la competència oral que em va fer reflexionar molt i que possiblement va ajudar a que em decidís fer les pràctiques sobre l'avaluació de la comprensió i expressió oral.

La notícia explica la importància d'aquesta competència en el present i futur educatiu i laboral... Jo també afegiria la seva importància social.

Aquí teniu l'enllaç:

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/20101213/educacio-mon-laboral-

demanen-impuls-formatiu-lexpressio-oral/621656.shtml