divendres, 16 de desembre del 2011

Un documental, per acabar

Bé, ha arribat el moment d'acabar aquest blog, però continua la necessitat d'aprendre i aprofundir sobre la dislèxia.
Des del principi del pràcticum volia penjar un documental sobre aquest tema que vaig veure fa temps a internet (el setembre passat el van tornar a emetre per la TV). Es titula "Palabras al viento" del programa de documentals DocumentosTV. Acabo de tornar-lo a veure, perquè no el recordava gaire i per fer-ho amb coneixement de causa. L'he vist i sobretot l'he sentit amb una altra mirada i amb una altra oïda, m'ha tornat a impactar des del coneixement que ara tinc.

Considero que és un programa que està ben documentat i que s'explica prou bé aquest trastorn. Així i tot, tal i com el document diu, encara hi ha molts mestres que no entenden el trastorn de la dislèxia i el retard lector i la seva variabilitat, per desconeixement. Mentrestant molts nens i nenes, molts adolescents no diagnosticats i sense reeducació pateixen una escolaritat dificil perquè no poden aprendre al mateix ritme, perquè els hi falla l'automatizació de la lectura i escriptura.

El protocol de detecció que ha publicat la Generalitat de Catalunya obre una esperança per als alumnes i les famílies afectades, espero que mica en mica la dislexia es vagi desmitificant, desitjo que hi hagi un interès major, un major coneixement i un tractament adient des de les escoles. Curs rere curs, sempre ens trobarem amb alumnes dislèxics, davant d'aquesta realitat alguna cosa hem de fer. Espero poder aportar el meu granet de sorra.

La darrera setmana


Com he dit a l'anterior entrada, aquesta setmana he estat passant les proves inicials per detectar el perfil dels casos seleccionats. He passat les següents proves a un grup d'alumnes de 1r i 4t:

• Memòria de treball (Wisc-IV)
• TONI-2 (prova d'intel·ligència no verbal)
• Noves lectures de text amb anàlisis dels errors
• Comprensió oral del PROLEC – R

Ha estat molt interessant passar aquestes proves, entre d'altres raons perquè, com ja em va avisar la meva tutora, donen informació afegida que no es veu reflectida en els resultats però que he anotat perquè enriqueixen l'avaluació.

També he realitzat una sessió individual d'entrenament lector amb els vuit alumnes seleccionats de 1r i dues sessions d'entrenament lector en petit grup cooperatiu, amb els mateixos alumnes de 1r.
Fer la sessió individual amb alumnes de 1r, no conscients encara de les seves dificultats lectores, ha estat molt entusiasmant. L'aplicatiu els hi encanta, els motiva i l'activitat proposada és adient pel seu nivell lector.
Les dues sessions de treball col·laboratiu han estat genials. Mentre un alumne s'entrenava, altre anava clicant el ratolí, ajudant-lo en aquesta tasca i el darrer company apuntava el resultat en temps de cada activitat. Els dos companys estaven molt atents a la lectura del company que feia la pràctica i molt prudents a l'hora d'ajudar-lo!! Una de les coses que m'ha meravellat més és la familiaritat que ja, des de tant petits, tenen amb el món digital, amb nascut en plena immersió de l'era digital!!

Prèviament a aquestes activitats, vaig parlar amb les tutores breument per explicar els resultats de la baremació i les actuacions que acabo de descriure. Però penso que hauria anat molt millor seure tranquil·lament i explicar tots els resultats, actuacions i propostes, fer intercanvi d'idees, opinions, suggeriments, dubtes... Però no ha estat possible coordinar aquesta reunió entre escola i Avesedari fins al proper gener. Totes dues institucions treballen a ritmes ben diferents i els mestres sempre anem a tope amb uns horaris molt marcats per les classes, amb unes hores exclusives molt atapeïdes i previstes amb força antel·lació, cosa que com a psicopedagogs hem de tenir en compte.

Queden coses pendents que aquest nadal i durant el gener acabarem de lligar i que explicaré a la memòria, però sento que ahir vaig acabar el meu pràcticum i amb ell un temps que he viscut amb molta intensitat i que recordaré com a una època molt especial de la meva vida.

Els resultats i les propostes



Aquestes darreres setmanes han estat d'espera dels resultats de les proves de baremació passades a l'escola. Per fi amb els resultats a la mà (ja els comentaré a la memòria), la meva tutora va fer una proposta de proves específiques per assegurar que els alumnes que han destacat en els resultats realment tenen dificultats de lectura.

Dimecres de la setmana del pont de desembre, vam treballar sobre la proposta inicial. La meva tutora, una altra psicòloga i jo vam acabar de pactar quines proves es passaven als alumnes de 1r i 4t, ja que són els nivells amb els quals Avesedari es pot comprometre a fer un seguiment de l'entrenament que rebran i que reverteixi en la seva recerca.
Es curiós els món de les proves, hi ha moltes però sovint no s'acaben d'ajustar a les necessitats del moment... També em xoca no haver rebut una assignatura on es treballi aquest tema, quan recordo que a magisteri sí que ho vam fer.
També trobo a faltar acabar de refrescar l'assignatura de Mètodes i disseny d'avaluació psicològica perquè la vaig fer fa molt anys , en al meva "primera i curta tanda” d'estudis de psicopedagogia. No obstant el món de l'estadística des de fa temps és un món que cada vegada m'apassiona més, de vegades penso que tinc certes aptituds i que mai a la vida m'ho havia plantejat... quantes possibilitats laborals hauríem pogut tenir i per falta d'una orientació professional adient em deixat passar de llarg... abans aquesta orientació no existia, (clar parlo de mi que ja he superat la frontera dels 40)

Ara, a les acaballes del meu temps de pràcticum se m'ha acumulat la feina. Aquesta setmana he fet l'avaluació dels subjectes triats, i he fet dues sessions del programa d'entrenament de la lectura per valorar la seva aplicació des de diverses vessants o possibilitats, la meva tutora vol que ho visqui i jo també he volgut.


PD. El gràfic representa resulats de 1r: la distribució de 1r de primària en funció de la sevavelocitat de lectura en textos encastellà (vermell) i català(taronja).
Aquesta distribució es comporta com una corba normal o campana de Gauss.

divendres, 9 de desembre del 2011

Anàlisi DAFO

He realitzat la següent anàlisi DAFO a partir de les actuacions que estic realitzant en el centre de pràctiques en Avesedari i de la reflexió sobre aquesta associació.



A partir d'aquestes dades , Avesedari pot crear estratègies aprofitant els punts forts i febles, com:

-Estratègies ofensives: Les fortaleses internes i les oportunitats externes sóc factors que ajuden a la consecució de l’objectiu-somni de poder oferir el programa a les escoles. Per tant es poden crear estratègies ofensives per donar a conèixer el programa.

-Estratègies defensives: L’equip de treball cohesionat i motivat pot ajudar a trobar estratègies davant les amenaces de la conjuntura econòmica i del necessari bon traspàs de la informació als centres educatius.

-Estratègies de reorientació: les possibilitats d’expansió podrien comportar una reestructuració o canvi de l’espai en un futur. Per una altra banda ja s’està treballant en la millora del sistema en la nova versió que aviat sortirà (cap el gener del 2012). El temps d’espera, passa a ser una oportunitat per dedicar més temps a la recerca.

-Estratègies de supervivència: Davant les possibles amenaces, es poden dissenyar propostes que facilitin el desenvolupament del programa a les escoles.

Tots els factors analitzats han estat profitosos per al meu pràcticum, ja que:
Les fortaleses internes i les oportunitats externes són factors que han ajudat a la consecució dels objectius del meu pla de treball. Fins i tot s'han ampliat les meves expectatives i he activat coneixements en poder col·laborar en la recerca. També, aquestes oportunitats i fortaleses d'Avesedari han fet que “l'amenaça” en quan al desenvolupament del pla de treball, quedi diluïda; ja que m'ha permès viure un pràcticum molt proper a la realitat i necessitats d'Avesedari i per tant ha estat molt més ric i interessant per a mi. La “debilitat del temps d'espera” ha passat a ser una oportunitat per dedicar el temps a altres tasques de la UOC, a qüestions personals i també per recuperar forces pels moments més intensos de feina amb Avesedari.