dimarts, 29 de novembre del 2011

Baremació

Aquestes dues setmanes hem estat baremant els alumnes de primària d'una escola de doble línia. La primera setmana vam estar baremant tots els membres de l'associació, alguns familiars d'ells, algun voluntari, també jo com a alumna en pràctiques... Va ser una setmana intensa i especial per l'ambient que es respirava, per l'oportunitat de poder baremar en el centre on treballo (al final es van oferir!), per les expectatives i interès que aquesta experiència generava en els mestres, per la curiositat i la il·lusió amb que s'ho van prendre els alumnes. Em va sobtar com cada alumne, davant d'una circumstància nova, davant de persones que no coneixia, expressava el seu tarannà.

Em sentia una col·laboradora excepcional, perquè era la única que coneixia els dos móns (Avesedari i el centre escolar)

Aquesta darrera setmana he estat passant les proves als alumnes que per diversos motius no les van poder fer la setmana anterior (sobretot alumnes malalts) i alguns alumnes a qui els faltava alguna prova per passar (aquest aspecte penso que s'hagués pogut subsanar amb una millor coordinació entre nosaltres. Bé és una millora a proposar!)

Com em sembla que ja he dit, Avesedari vol validar les seves pròpies proves de lectura i, prèvia prebaremació amb resultats positius, estan en la fase de baremar-les.

Així hem passat 3 bateries de proves:

  • PROLEC R i PROLEC SE (paraules i no paraules)

  • Lectura de dos textos en català i dos en castellà (textos triats, adaptats, creats per Avesedari)

  • Lectura de paraules i no paraules, amb més especificitat, en l'aplicatiu que han creat, anomenat Glifing.

Tot això prèvia entrevista amb els alumnes on els preguntàvem per la seva procedència, per saber els anys de residència a Catalunya, la llengua emprada a casa amb el pare i la mare; 4 preguntes sobre la lectura i 4 sobre l'entorn escolar per conèixer la seva percepció i també per trencar "el gel".

Prèviament a la baremació, vaig estar col·laborant en la preparació dels textos per al psicòleg, ja que en aquesta prova es tractava de comptabilitzar les paraules llegides en un minut i per ser ràpids vam acordar que l'ideal era numerar paraula per paraula. Va ser una feina de xinesos!! Però molt necessària i útil en el moment de passar proves.

També, la setmana anterior a començar la baremació, vam revisar el material amb intercanvis d'e-mails i amb una trobada conjunta. la Laura, que coordina i treballa en la part científica de la recerca, ens van acabar de passar tot el material i ens va donar les indicacions necessàries per passar les proves. No obstant va ser una trobada oberta, la Laura ens demanava les nostres aportacions, punts de vista, possibilitats i dificultats de la proposta. Considero que les aportacions de la Marta, l'auxiliar administrativa d'Avesedari, i les meves van ser molt interessants perquè partíem de realitats complementàries: ella en la seva vessant de mare i jo, per la vessant de mestra; aquesta part de coneixement pràctic va ajudar a millorar alguns detalls de les proves.

Així i tot, les revisions van ser continues durant la setmana de baremació. Quantes coses ha tenir present!! Aquesta és la primera escola on es realitzava la baremació i durant la setmana vam haver de reajustar petits aspectes, sobre la marxa es van solucionar les dificultats, errades etc... A les properes escoles a baremar, ja tindran tot aquest bagatge i experiència.

De tota aquesta experiència em quedo amb moltes impressions, emocions i reflexions. Destaco el valor del treball cooperatiu, és necessari i enriquidor!

divendres, 25 de novembre del 2011

Horaris


Aquest pràcticum està resultant molt irregular en quan a horaris, ja que hi ha setmanes que li dedico un munt d'hores i d'altres que queda més reduït. Bé, inicialment estava plantejat com un pràcticum "clàssic" el que normalment s'acostuma a fer a Avesedari, però les circumstàncies ocasionades per les seves necessitats han fet que aquest estigui sent un pràcticum excepcional, però molt profitós per a mi, perquè estic vivint i gaudint del dia a dia i de les necessitats i interessos de l'Associació, em sento part del projecte.

La raó per la qual em puc adaptar a aquesta irregularitat és perquè, com crec que ja he dit, estic gaudint d'una llicència de feina i hem puc avenir a les demandes de més intensitat de treball o de flexibilitat horària. Aquest fet va en detriment d'una planificació setmanal més constant, aspecte que de vegades trobo a faltat en aquest temps, ja que pensava que podria tenir una rutina d'estudi i de pràcticum més “tancada”.

Aquesta circumstància em fa pensar que els/les mestres, per les característiques de la nostra feina, estem molt acostumats a rutines molt marcades. Però sortir de l'ambient escolar, que és on treballo habitualment, és molt enriquidor. Em fa ser més conscient d'altres realitats i circumstàncies laborals.

Així doncs inicialment, una de les coses que més em va sobtar amb Avesedari va ser el seu ritme de treball; malgrat ser intents, quan he anat no ha semblat estar marcat pel rellotge. Aquest era un aspecte que inicialment em posava una mica nerviosa, acostumada al ritme escolar – com ja he dit-.
A Avesedari és respira harmonia, tranquil·litat, empatia, es busca fer la feina des del benestar. Hi ha detalls, es cuiden els detalls...

dimarts, 15 de novembre del 2011

Avesedari i el Programa Binding




Potser, abans de continuar parlant de baremacions, us hauria fet cinc cèntims d'Avesedari http://avesedari.org/ l'associació amb qui realitzo les pràctiques.

Avesedari és una associació sense ànim de lucre que estudia les dificultats d'aprenentatge. Va començar a fer recerca fa 3 anys amb el suport de la Facultat Psicologia de la Universitat de Barcelona i de la Facultat d'Informàtica de la mateixa universitat.

En aquest temps han estat investigant en un programa de reeducació i entrenament de la lectura que han anomenat Binding. Aquest programa es presenta en aplicatiu informàtic i està a punt de sortir la 2a versió. El programa es divideix en múltiples sessions de reeducació curtes i treballen diferents aspectes de la lectura (decodificació, atenció, memòria de treball etc...) a partir de síl·labes, paraules i no paraules.

Els resultats que van obtenint fins ara, amb subjectes que han fet l'entrenament, són molt positius. L'associació considera que l'èxit està basat en la intensitat del programa aplicat a subjectes dislèctics; ja que la reeducació es realitza durant 20-30 minuts cada dia durant 4 dies a la setmana (de dilluns a dijous). Els entrenadors d'aquesta reeducació poden ser els pares, educadors o mestres (si es fa dins de l'horari escolar). Diàriament hi ha un traspàs de resultats entre entrenadors i terapeuta, ja que cada reeducació té una pauta personalitzada. Setmanal o quinzenalment hi ha una supervisió del terapeuta que alhora realitza altres tasques reeducadores.

Considero que aquest projecte és innovador perquè fa una combinació perfecta entre reeducació i noves tecnologies aplicades a l'educació; alhora de ser eficaç, resulta interessant i motivador pels nens/es amb dificultats de la lectura.

Actualment Avesedari realitza una doble tasca: la recerca i el diagnòstic i tractament de les dificultats de la lectura o dislèxia.

Les tasques de prebaremació que us explicava en l'anterior entrada són necessàries per baremar les proves de prediagnòstic que han creat, aquesta és una de les tasques de recerca que realitzen actualment.



dijous, 10 de novembre del 2011

Prebaremació

Estic a la disposició d'Avesedari per realitzar alguna tasca que necessitin.

Tot just necessitaven prebaremar proves pròpies de lectura de 5è i 6è i per això calia passar les proves a dotze subjectes de cada nivell: 4 bons lectors, 4 lectors mitjos i 4 lectors amb dificultats en la lectura. Em vaig posar en contacte amb la meva escola per passar les proves allà (em resulta còmode i ells s'han ofert per ajudar en el que calgui, mentrestant estic gaudint d'una llicència per poder fer el pràcticum i acabar la UOC)

Les proves estan composades per la lectura de paraules i no paraules del PROLEC i la lectura de sis textos, tres en català i tres en castellà. La consigna que es dóna als alumnes és que llegeixin el millor que puguin les diferents paraules i textos:

  • En el PROLEC vaig fer el recompte d'errades i el temps que havien trigat a llegir el llistat de paraules i no paraules
  • Les no-paraules són un conjunt de lletres que formen una paraula que es pot llegir però que no té significat; per exemple: patufalo, cosijo...
  • Els textos, els alumnes els havien de llegir durant un minut i jo, a més de controlar el temps, fer el recompte d'errades.

Passar les proves va ser interessant i divertit, amb els nens et passen anècdotes ben divertides!!

Em van sobtar algunes coses:

  • La curiositat dels alumnes, sobretot d'aquells que no havien estat seleccionats per passar les proves!
  • La preocupació o reticència dels alumnes amb més dificultats, es sentien avaluats quan el que es pretenia era avaluar la prova i no a ells; aspecte en el que vaig insistir. Quan acabàvem, els agraïa la seva col·laboració amb la ciència!
  • El temps real de passar la prova! Jo comptava amb deu minuts per alumne però la mitja va resultar d'uns 15 minuts!! Jo anava tota preocupada per no complir amb el temps ... En comentar-ho amb la tutora, ella em va tranquil·litzar, ella m'explicava que aquesta és una constant quan es passen proves, cada alumne necessita un temps diferent.

dijous, 3 de novembre del 2011

Apunts sobre la dislèxia

El passat divendres 21 d'octubre, vaig realitzar la primera trobada del pràcticum amb la meva tutora. L'objectiu de la sessió era situar les dificultats d'aprenentatge, en concret la dislèxia. La tutora ens va passar un power point i ens va explicar i comentar aspectes clau del tema.

Les dades donades eren molt nombroses i ben justificades; destacaré les que per a mi van ser les més interessants:

  • En la nostra societat les competències lectores són fonamentals per comprendre i habitar el món. Un dels aprenentatges més importants de l'escola és l'aprenentatge i perfeccionament de la lectura i l'escriptura. Però que passa amb aquells alumnes que no acaben de ser experts en la lectura i escriptura, que comenten molts errors, malgrat que són alumnes intel·ligents? Són alumnes mandrosos? No volen o no poden?
  • La dislèxia,un tema controvertit. Possiblement crea controvèrsia perquè els criteris per detectar-la són diversos i poc consensuats, no obstant hi ha un aspecte clau que remarcava la meva tutora i que em sembla molt important; es pot enunciar en forma de pregunta: "L'alumne/a presenta dificultats d'aprenentatge en la lectura?" Si la resposta és afirmativa hem d'ajudar a l'alumne/a minimitzar aquestes dificultats. Aquest, per a mi, és un concepte clau e important, podem posar-nos a discutir si un alumne/a és o no dislèctic, però l'important és que si veiem que presenta dificultats, cal ajudar-lo.
  • En la lectura, l'important és la comprensió, però si l'alumne està dedicant tota l'energia a decodificar no li queda temps (o li queda menys temps) per comprendre. Alhora, és a través de la lectura que s'amplien en gran manera els coneixements. La comprensió funciona associant coneixements. Si tens menys volum de coneixements perquè la lectura és més dificultosa, resulta més difícil adquirir més coneixements, tenir una visió del món que t'envolta més rica i completa.

Podria afegir moltes més coses... però just ahir, em vaig assabentar que el Departament d'Ensenyament juntament amb el Col·legi de Logopedes ha publicat un Protocol de detecció de la dislèxia. Aquesta és una MOLT BONA NOTÍCIA, ja que considero que a les escoles anàvem força perduts en aquesta tasca i que molts dels alumnes amb dificultats d'aprenentatge ho són per aquesta causa.

Us envio l'enllaç als protocols; va ser notícia a un telenotícies, també us envio l'enllaç.

En aquests protocols es troba tota la informació molt ben explicada i estructurada de la següent manera:

  1. Què és la dislèxia
  2. Necessitat d’uns protocols d’observació i detecció, i instruccions d’ús
  3. Orientacions per a la intervenció
  4. Algunes consideracions sobre l’aprenentatge de la llengua escrita
  5. Protocol d’observació per a detectar indicadors de la dislèxia en l’etapa de...
  6. Pautes d’actuació per als alumnes de l’etapa de...
  7. Per saber-ne més: recursos, materials i bibliografia

Els protocols: http://www.xtec.cat/sep/index.htm

La notícia: http://www.tv3.cat/videos/3779430/Pla-per-combatre-la-dislexia